Structure reduces dune impact

Structure reduces dune impact

on Monday, 12 June 2017. Posted in Landmark Products Blog, Boardwalks & Access

PEDESTRIAN ACCESS STRUCTURE IS PERFECT SOLUTION

Previously, multiple trodden pathways criss-crossed the sand dunes and surrounding vegetation between Braziers Road and the Yanchep lagoon beach.

As beach goers accessed and left an increasingly popular beach from multiple points, the damage to the natural surroundings increased.

The City of Wanneroo implemented a Foreshore Management Plan protecting and enhancing the environmental, landscape, heritage and recreation values of the area. Landmark Products was asked to design and supply a solution to minimise damage to the sand dunes.

It was delivered in the form of a 100-metre concrete pathway, an environmental perimeter fence along the path, and a set of aluminium stairs with lookout platform and integrated bench seats.

The pedestrian access staircase, though built in the harsh salt aired environment, boasts a 100-year lifespan. The entire project taking just two weeks to install from start to finish.

The project included soil stabilisation and revegetation surrounding the project. Diamond Pier footings, which don’t require heavy machinery to install, meant there was minimum disruption to the location throughout installation.

Beach goers now approach and leave with no disruption to the dunes, courtesy of the Landmark pedestrian access structure that rises 7.2 metres from beach to top landing which leads into the concrete path.

There are seven landings in total and six sets of steps, each with seven rises, and a 3m x 3m viewing platform with bench seating toward the top. The entire structure is 26 metres long, with two metre clear width between the balustrades.

All stair treads and the lookout platform deck are Open Grid FRP (fibre reinforced polymer) throughout, fixed to the aluminium substructure with vandal-proof stainless steel fixtures.

Landmark Products also provided the painted steel bollards installed at the either end of the pathway and the custom bench seats.

In the event of changing conditions of the dunes, the entire structure can be easily relocated.